Summa sidvisningar

måndag 29 juli 2013

Tollingjaktprov i Ockelbo

Sommaren bara fortsätter i all sin ljuvlighet, även om liiite regn nog får betraktas som nödvändigt nu... Jag har tömt alla tunnor med regnvatten på landet, så det är kris på odlingsfronten. Hemma i förorten är det knastertorrt i markerna, allt gräs är gulbrunt.

Vi har ägnat mycket tid åt jaktträning den senaste tiden, allt med vilt. Tino har varit min medhjälpare; han har följt med och rekat marker, lagt ut sökvilt och skrämt rådjur på flykten som en förberedelse till Messis arbete. Tino har annars mestadels haft semester, han har fått något träningspass i veckan, men inget seriöst.

I korthet har det sett ut så här:
-  Måndag: tolling, sök (fullt avstånd för nkl; 50 meter) i skogen med fem vilt på fm. På em sök med två änder på fullt avstånd, linjetag på 30 meter och diverse "nära"-övningar (vilthantering nära mig)
-  Tisdag: tolling, sök på fem vilt varav två i strandkanten, en markering på vatten längs med strandkanten. På kvällen ett sök med två änder på andra sidan sundet, med lång sträcka innan leverans.
-  Onsdag: tolling, transport till söket med fem vilt där tre låg öppet på nära avstånd och två långt bort i strandkanten. Sedan transport för två enkelmarkeringar på öppet vatten med kast från båt. På em tog han simborgarmärket! Han valde helt självständigt att göra värsta motionssimpasset; han orkar simma riktigt mycket och länge!
-  Torsdag: tolling, och ett sök på fyra vilt på andra sidan sundet med vilt både i vassen och på land. Avslutade med en markering på vatten.
-  Fredag: testade att skicka på ett dolt linjetag rakt över öppet vatten till grannön, där han tidigare jobbat med sök och markeringar. På första försöket vände han när jag blåste stopp-signal (dumt av mig, skulle låtit honom jobba vidare), men omskicket spikade han. För övrigt basövningar med att trycka viltet i handen och kast på vatten som han inte fick hämta.
Sammanfattningsvis har han jobbat väldigt bra på söken, med undantag för att han har varit lite tveksam att gå ut i marken igen efter att ha levererat den första anden. I tollingen har det förekommit ett par avbrott och några ljud, men ljuden försvann efter experimenterande med placeringen av boll respektive belöning. Igångarna på vatten har fungerat hela tiden, liksom avlämningarna.

Hem från landet sent på fredag kväll, för vidare färd till skogarna kring Ockelbo i Gävle-Daladistriktet på lördag kväll. Övernattade i tält (!!) på en camping i närheten, för vi var anmälda till avdelningens tollingjaktprov på söndagen. Värmde upp med några gripa-lämna-övningar med vilt, och något litet sök, samt sida-gående.
För min del var målet att hålla fokus på mina uppgifter som förare, och inte låta tankarna gå fel väg. Min ambition är att föra med små medel, men att stöjda hunden där jag anar att det behövs.
Provet var ganska enkelt upplagt med en kortare transport till tollingnätet, 10 tollingkast med passivitet, två enkelmarkeringar på vatten, och slutligen ett sök med fem vilt. Vi har tränat på svårare upplägg än det, så det kändes överkomligt. Svårigheterna låg i markens utformning; det var klart skymd sikt mot vattnet med lerig strand och mycket vegetation, vilket krävde att hunden var koncentrerad vid markeringarna. Söket gick i ett område med vass, gräs, blöt mossa och pors angränsande mot tallskog med knepiga vittringsförhållanden i den tryckande värmen.

Messi jobbade på bra rakt igenom, han var tyst och stadig och levererade fint. Han hade något litet titt-avbrott i tollingen, men inget störande. Han tog någon liten extra lov innan någon inleverans, men annars såg det bra ut. En knepig sak hände dock. När han hade hämtat fyra änder på söket såg han helt plötsligt att det stod en funktionär i vassen, hon som hade kastat markeringarna. Han blev rädd och skällde några gånger, så jag kallade in. Han kom glatt och gav sig sedan ut på sök igen, och kom snart in med den sista anden.
Mycket nöjd och trött 1:a pristagare
Känslan direkt efteråt var att provet hade gått väldigt snabbt, och att jag var nöjd med arbetet, men jag vet sedan söndagen på "tollinglägret" för två veckor sedan att han kan gå ännu bättre. Det kunde ju också bli en 2:a beroende på avbrottet i söket, men domaren Leif Gustafsson menade att det inte var en bedömningsbar händelse, och att han istället fick pluspoäng för att han fortsatte jobba efter avbrottet.
Det visade sig att vi inte bara fick ett 1:a pris, utan även blev bästa hund i nybörjarklassen! Det hade jag verkligen inte en tanke på med det namnkunniga startfältet med topphundar/förare från när och fjärran!
Den sammanfattande kritiken löd: "En lugn och stabil hund som utför uppgifterna på ett övertygande sätt".

Det var bra kvalitet på de startande ekipagen, vilket avspeglades i prislistan utan nollor! Grattis till alla fina prestationer!
Vill verkligen tacka för alla gratulationer och fina omdömen i samband med provet; tusen tack! Ett särskilt tack går till H för alla diskussioner och support!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar