Summa sidvisningar

lördag 5 april 2014

Test av nya lydnadsdetaljer

Det har varit så fint väder den senaste tiden, torrt i markerna och soligt, fast ingen direkt värmebölja. Vägarna har börjat sopas rena från gatsand, och det är rejält dammigt på sina ställen. Får skjuta upp fönstertvätten tills det har regnat, det är ingen idé innan dammet har sköljts bort...

I tisdags tog vi en vilodag efter kursdagen, men i onsdags fick Messi en kortare lydnadsträning. Båda fick göra platsmomenten, där jobbar jag nu med att få ner förväntningarna på avslutningen, då Messi kan göra ljud i uppsittet. Medicinen blir lugn belöning i kombination med att jag låtsas att momentet inte är slut med uppsittet, utan fortsätter med fotgående. Sedan testade jag att göra motsolssvängen i fotgåendets "helt om marsch", vilket kändes riktigt bra; Niina noterade att han gärna blir vid i den svängen annars. Nu gäller det att jag kommer ihåg att öva den flitigt så att den känns naturlig att göra. Ett annat kom-i-håg är att Messi nu bara får jobba med metallapporten, förutom i dirr-appen, så är det ju i elitklassen.

På torsdag kväll begav vi oss till brukshundkluben, det var väl 6-7 andra ekipage på plats. Messi fick börja med en kedja med sättande under gång, inkallning och rutan; följt av metallen och hopp-apport med metallen. Sedan gick vi igenom delar och helheter i vanlig ordning. Det förekom lite ljud i fotgåendet igen, men på det sista fotpasset var han helt tyst. Han var lite osäker på positionen i rutan, så jag stärkte upp med ett par skick till targetplattan. Han fick också göra platsmomenten tävlingmässigt med en snäll okänd hund; någon onödig huvudvridning i sittandet, annars stabil. Han var dock för het på belöningen efter det avslutande uppsittet, så jag passade på att träna på en ny avslutningsrutin, delvis att momentet fortsätter med fotgående.
Tino fick göra samma moment, inga nollor men med en hel del skönhetsfläckar, som inte uppskattas i lydnaden. Det blir lite tramp med en framtass, lite letande inne i rutan, lite ryck i kroppen inför apporteringarna etc; men vad gör väl det... Kändes som en nyttig träningskväll med fin störning.

Det blev lydnad igår också, ville göra en kedja med moment vi inte gjorde i torsdags. Så det blev ett pass med metallapporten, vittringspinnarna och fjärrskiften; först som kedja, sedan enskilt och slutligen som kedja igen. För Messi gick apporten mer eller mindre snabbt, alla vittringar var jättefina, fjärren varierade i kvalitet. Någon gång blev det för mycket framflytt, vid ett tillfälle släppte han koncentrationen och en gång gjorde han ett ljud i uppsittet. Efter justeringar gjorde han dock en riktigt fin omgång. Tino fick roa sig med apporten och vittringen; båda gick så bra så.

Idag tog jag med två valpdummies till gräsmarkerna för några övningar i all enkelhet. Messi fick ett par dubbelmarkeringar under transport, något linjetag och ett närsök. Allt gick bra, på en av markeringarna var han ute och vimsade, men löste det självständigt. Tino fick en kortare variant av samma upplägg, kryddat med en del ljud och onödigt spring...förståss!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar