Summa sidvisningar

tisdag 22 april 2014

Påskhelgens begivenheter

Då var påsken över för det här året, men den var riktigt bra! Det var lite mulet väder i början på långhelgen, men sedan har solen lyst från klar himmel, och det har varit sommartemperaturer. Björkarna har precis slagit ut, och det är ljuvligt vackert i naturen.

Vi har varit rejält aktiva i helgen, som mestadels tillbringades på landet. På långfredagen gjorde vi ett lydnadspass med mycket störning från diverse familjemedlemmar, lika så på lördagen. Men Messi var väldigt laddad, och då blir det sällan eller aldrig speciellt bra...
På lördagen gjorde vi årets första vattenarbeten, det var ju hela +6 grader i vattnet... Messi fick mestadels jobba i gådjupt vatten över ett sund, men han fick även simma några meter. Började med linjetag på 40-50 meter över sundet, sedan någon dirigering och stoppsignal följt av närsök. Han hade riktigt bra fart trots att det var dummy som apporter; han gillar vattenarbete. På en dirigering blev det för svårt, gjorde om två gånger, men det ville sig inte. Till slut bytte jag plats och skickade på "ut" istället, då gick det bra. Avslutade med två dubbelmarkeringar (med funktionär!) på samma ställen för att få en enklare övning som förstärkte det vi gjort tidigare. Tino fick göra flera träningspass med dummies; dubbelmarkeringar, enkelmarkeringar med linjetag och något sök. Han jobbade fint och balanserat; även han blir trött av att härja runt på landet.

På söndagen lämnade vi landet vid lunchtid, men på vägen hem stannade vi på en brukshundklubb för ett ordentligt träningspass. Körde igenom fotgåendet, sättandet, inkallningen, rutan, vittringen och fjärren som kedja; för att sedan jobba med enskilda moment och länkar. Det var minsann ingen superträning; han ljudade flera gånger i fotgåendet och en gång tog han fel pinne i vittringen... Nåväl, det är ju bra när felen dyker upp på träning, så att de kan justeras... Den stackars hunden var väl halvt medvetslös när vi var färdiga, först en långhelg på landet och sedan ett långt träningspass igen, men så var planen inför måndagens lydnadsprov. Jag ville testa att köra honom hårt veckan innan provet för att få honom balanserad, men någonstans går ju gränsen för vad som är för mycket.

Igår måndag på annandag påsk var det dags för en ny start för Messi i lydnadsklass 3. Som tur var hade vi samling kl 12.30, ingen av oss gillar tidiga morgonövningar. Han var lite väl laddad när vi kom dit, men han slappnade av ganska fort, så det kändes bra.
Så här gick det, domare var Jimmy Wranning:

Sittande i grupp: 10
Platsliggning: 8
Fritt följ: 7
Sättande under gång: 8
Inkallning med ställande: 8
Sändande med läggande och inkallning (Rutan): 10
Apportering med hopp över hinder: 10
Metallapportering: 9
Vittringsprov: 8
Fjärrdirigering: 7
Helhetsintryck: 8,5

Totalt 268,5 poäng och ett 1:a pris, och därmed uppflyttning till elitklass!
Vissa detaljer som vi tränat mycket på den senaste tiden fungerade riktigt bra, exempelvis bakåtsittet i fjärren och framför allt ett lugnt genomfört program i sin helhet. Annat som inte klaffade var insitten, alltså avslutningarna på momenten då han ofta satte sig snett. Han ljudade i uppsittet på platsliggningen och i fjärren, där har han fortfarande för mycket belöningsförväntningar. Men han var tyst i fotgåendet, och gjorde fina apporteringsmoment rakt igenom. Riktigt skönt med ett 1:a pris, det är ett bra facit på att vi har tränat rätt, även om det finns tydliga förbättringsområden. Intressant också att Messi orkade jobba så bra med veckans massiva uppladdning, eller är det vad som krävs för att han ska bli balanserad...?

Nu ska vi i alla fall ta ledigt från all träning i flera dagar, för på helgen väntar jaktträning i kubik. Någon start i lydnadens elitklass är det inte tal nu, det blir tidigast sent på höstkanten, om vi blir någotsånär färdiga tills dess. Nu blir det mest fokus på jaktträning framöver, även om jag kommer att träna lydnad parallellt som vanligt. Det är ju inspirerande att bli uppflyttad, med nya moment och klurigheter att ta tag i!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar