Summa sidvisningar

torsdag 19 juli 2012

Traggel-träning

Hej tjolahopp mitt i högsommaren...?! Ja, enligt kalendern, i alla fall. Men nu är det nära, bara en arbetsdag kvar innan semestern!!!!! Känns väldigt skönt och behövligt.

I den gångna veckan har vi tränat lite smått, inte så mycket som behövs, men något litet moment varje dag. Tino har fått flera pass med vittringsapporten, och inte har han helt förstått konceptet ännu... Han letar väldigt bra bland pinnarna, men han vill fortsätta söka efter godisbitar när de är slut (vidgar sökområdet), istället för att plocka upp doftpinnen. Har börjat jobbat med att doftpinnen skall dofta mer godis, och med en-pinne-sök i högt gräs för att få till ett gripande. Det känns som att vi är på rätt väg, det är ju inte själva gripandet som hämmar honom, utan att tankeverksamheten inte hittat riktigt rätt... Han har också fått några specialpass i fotgåendets sköna konst; det går skapligt när han är lagom laddad och blir katastrofalt andra gånger. Fjärrdirigeringen ser inte bra ut just nu, han missar både på första skiftet och inne i serien. Det har dock sett bättre ut med det nya handtecknet på sitt-skiftet. Tragglar vidare... Ambitionen är också att träna platsmomenten minst varannan dag.

Messi har fått träna på jaktmoment med dummies. Fokuset har varit på självständiga sök, kryddat med någon dirigering och signaler. Han har exempelvis fått gå sök på en enda valpdummy på 50-60 meters håll, helt i dold terräng. Då gäller det att han anstränger sig med näsan påslagen, och jag måste hålla mig passiv. Nog så svårt.

Idag gick vi till brukshundklubben för ett ordentligt lydnadspass. Vi hade störning av både traktorer och ett schäferekipage, och Messi brydde sig inte ett skvatt om schäfern på hela passet, vilket var en stor positiv överraskning. Platsmomenten gick bra, men Tino missade ett uppsitt när han lät sig distraheras av mig.
Tino jobbade riktigt bra inledningsvis, och hade fina utföranden på sitt under gång, inkallningen, rutan och metallapporteringen. När jag hade belönat det fina hittandet av rutan två gånger i följd tänkte jag följa upp med rutan som ett helt moment. Då glömde han att lyssna, och allt sket sig. Reprisen gick dock bra. Vi slet en hel del med det nedrans fotgåendet också, och jag säger bara suck.

Messi gjorde rutan på upp till 20 meters håll helt exemplariskt, trots externbelöning till vänster om hans startpunkt. Metallapporten tog han bra, och jag kunde belöna galoppen mot mig några gånger också. Vi pysslade lite med inkallning med ställande, och han verkar gilla det. Tvåans fjärr gjorde han mycket bra på 7 meters håll. Dagens sämsta var fotgåendet, han var för het och hade svårt med koncentrationen, så vi körde bara några korta sträckor. Vi har ingen brådska med lydnaden just nu, så vi kör det lite avslappnat.

Tänka sig att den här lilla obetydliga bloggen har nått upp till 10.000 träffar....! Känns hedrande, mycket förvånande och lite skrämmande. Men välkommen åter, för all del, ärade bekannta och främlingar...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar