Summa sidvisningar

lördag 7 juli 2012

Varmt och störningsfritt

Arbetsveckan tog faktiskt slut precis som vanligt, det trodde jag ju inte i måndags... Nu känns det något lättare när man är inne i köret igen; "all vår början bliver svår".

Idag var jag och Messi anmälda till ett lydnadsprov, men jag strök oss. Det som inte fungerade för två veckor sedan (platsliggning med okända hundar) har vi inte kunnat träna på och då kände jag att det var meningslöst att starta. Vi återkommer frammåt september istället när vi har kunnat träna mer och bättre.

I onsdags var vi iväg till den stora brukshundklubben för lydnadsträning, men vi träffade inte på ett enda ekipage. Vädret var ljuvligt, och det blev bra träning. Platsmomenten gick utmärkt, störningsfritt som det var... De båda fick börja med vittringsapporteringen, premiär för Tino. Han har dock tränat mycket på att leta efter godis och pinnar i högt gräs, så har har en förståelse för "leta"-kommandot. Båda gjorde bra insatser, de åt först upp de utlagda godisbitarna innan de började kika på pinnarna. Tino frågade om han skulle ta upp den rätta pinnen, medans Messi tog den närmaste,- efter godissöket... Känns som att metoden med godisbitar mellan pinnarna passar bra för de båda; det dämpar Tinos intensitet och bromsar Messis vilja att gripa för snabbt.

Messi fick köra två omgångar med två kedjor. Den första med fotgående, läggandet, inkallningen och rutan; den andra med apportering, hoppet och fjärren. Han var okoncentrerad i en omgång av fotgåendet, så då fick han en kort utvisning för att komma på bättre tankar. Det smög sig också in ett krux i hoppet, så jag jobbade lite extra med uthoppen för att få till frammåtdraget. Vi petade också i avlämningen av apporten, för att få in ett stadigare fasthållande i avlämningsmomentet.

Tino fick jobba med två moment i taget. Fotgåendet måste jag alltid specialbehandla, men de andra fick han köra utan avbrott/belöning. Generellt är han bra och hyfsat säker på de fartiga momenten som inkallningen, rutan och apporterna; men han behöver mer träning på de stillsamma momenten.

Kvällen efter gick vi till den närmaste brukshundklubben för att eventuellt hitta något annat ekipage, men icke. Vädret var lika fint, så det var skönt. Började även nu med vittringsapporteringen, gick väl som under gårdagen. Nu måste jag kolla i litteraturen så jag jag utvecklar träningen tills nästa pass.
Messi var lite hetare än dagen innan, medans Tino jobbade lite mer koncenterat. Annars var träningen ganska likartad som igår, petade med detaljer här och där, och utmanade lite för att skapa större säkerhetsmarginaler i utföranderna.

Idag plockade jag fram två valpdummies för några övningar i det meterhöga gräset på gärdet. Messi fick först ett 2-dummy-sök på 50 meters håll, som han löste fint. Sedan några dirigeringar, där han visade att han hade glömt "ut"-kommandot... Efter Tinos övningar fick han några chanser att revanchera sig, och det gick bra efter lite påminnelse.
Tino sökte vitt och brett, men löste det självständigt. Han gjorde fina dirigeringar på första försöket!
Det var väldigt kvavt idag, och vi alla saknade ett kallt dopp i sjön efter träningen. Hundarna nöjde sig dock med det som stod till buds, vilket var ett dike. Smått irriterande att de sex kossorna skall få blockera hela södra och västra delen av den närliggande sjön... Vi får lugna oss tills vi åker till landet igen. Suck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar