Summa sidvisningar

onsdag 11 september 2013

Överbevisad...!

Överbevisad av vädret, alltså. Jag var ju säker på att den sista helgen med sommarväder var för ett par veckor sedan, men icke! Den gångna helgen bjöd på +23 grader och strålande solsken dagarna igenom, det var underbart! Jag tillbringade helgen på landet, och det var faktiskt +17 grader i vattnet, vilket är rekordvarmt för datumet.

Hundarna fick alltså träna flitigt den gångna helgen, fokuset låg på vattenapportering med dummies. Tino fick bara ett pass på lördagen med dubbelmarkeringar och diverse störningskast, samt en klockan-övning. Upplägget då var att jag kastade två dummies på vatten, den ena rakt fram och den andra åt vänster. Sedan gjorde vi helt om så att hunden satt med ryggen mot vattnet. Jag backade lite och skickade omväxlande på "ut" och vänster; 3 gånger av 4 blev det bakåtskick eftersom det är svårast. Tino var lite fladdrig stundtals, men jag kunde lätt stoppa honom när han var lite fel ute.
Messi fick två pass med dolda linjetag mot grannön (50 meter) och två pass med ovanstående klockan-övning. Det första skicket gick superbra, på den andra simmade han över fint men kom snett och blev nog lite ängslig när han inte hittade något, så han kom in utan. Sedan var han tveksam att simma över igen, så jag tog med honom i roddbåten och påvisade var dummyn fanns. Gjorde så nästa pass också, för att bygga rutin och säkerhet. Klockan-övningen började lite skralt, men han blev bättre för varje träningspass. Det där med att gå utåt bakåt är svårt...

På söndagen fick Tino  fler dubbelmarkeringar med diverse störningar, allt gick bara bra. Han fick också fortsätta med gårdagens klockan-övning; lite fladdrig men löste allt bra till slut.
Messi fick börja med de långa dolda linjetagen, och nu hade han en fin minnesbild av gårdagens övningar. Han klarade alla sina fyra skick fördelat på två träningspass, inga problem alls. Han fick också ett par dubbelmarkeringar på nära avstånd mellan apporterna för att stärka lyssnandet och att ta en i taget trots frestelsen. Klockan-övningen fungerade fint, han tänkte gå fel en gång men lyssnade på stoppinstruktionen.
Avslutade med ett välbehövligt passivitetspass med kast på vatten, där ingen hund fick hämta någonting.

Igår var det lydnadsdags ute på gräsmarkerna. Messi fick börja med en kedja med sättandet, inkallning, metallapporten, vittringen och fjärrdirigering. Sedan extra pyssel med snabba ställanden på olika avstånd i inkallningen, två nya omgångar med vittringen och fjärr på 12 meter. Inga nollor, och i övrigt fina utföranden, utom lite fula grepp om vittringspinnen. Tino fick samma upplägg, han känns stabil på momenten utom fjärren.

Ikväll var vi iväg till en brukshundklubb i grannkommunen. Väderprognosen för dagen var lite regn på fm, men uppklarnande på em och solig kväll. Fast det blev tvärt om med regn på kvällen... Bruksfolket körde träningstävling med sina schäfrar på stora planen, så jag höll till på en liten plätt jämte agilityplanen. Började med Tino, han var ovanligt lugn så det mesta såg bra ut. Momenten för dagen var fotgående, sättandet, inkallning, rutan, metallapporten och fjärren. Han var dock instabil i rutan, så vi jobbade med stadgan i vanlig ordning.
Messi fick börja på den lilla gräsplätten, men vi gick till den stora planen när schäfrarna var klara. Blev rätt trött på honom, för han var så himla överladdad... Fotgåendet var en katastrof inledningsvis, han hade en radda ljud för sig, och alla stegförflyttningar var obefintliga. Suck!! Jag skickade honom på utvisning, och lade ner momentet för tillfället. Istället fick han jobba med sättandet, inkallning, rutan, metallapporten och fjärren; det mesta gick problemfritt. Sedan tog jag upp fotgåendet igen; hej och hå. Han fick gå några pass fotgående i fem minuter utan belöning, sedan kändes han balanserad. Det blev alltså en låååång träning idag också, och frågan är hur lång uppvärmning han behöver inför ett prov...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar