Summa sidvisningar

måndag 30 september 2013

Lite lydnad, mycket viltträning

Börjar väl rapporten i kronologisk ordning med träningen på brukshundklubben i torsdags. Det var rejält höstigt väder, snålblåst och fuktig luft. Burr, men bara en försmak av vad som komma skall... Nåväl, för dagen hade vi sällskap av ett antal rally-ekipage som erbjöd lagom mycket störning. Fokuset låg på momentträning; det som vi gick igenom var fotgående, sättandet, inkallning, rutan, hopp-apporten och fjärren. Inga större problem med utförandena, och båda gjorde fina rutor. Men Messi var mycket het och driven, vilket innebar ljud i fotgåendet, fast annars fint fokus. Tino var också pigg, och presterade i linje med vad han brukar. 

I fredags kväll stack vi iväg till landet med tre änder i bagaget. Började dock med en svampkoll på lördag fm, men det fanns ingenting. Vi hittade bara några ynkliga stackare under mossan, men de är på gång i alla fall. Väderprognosen talar om varmare temperaturer i den här veckan, och med regnvåta marker känns det lovande.
Vi har inte tränat med vilt på två månader, men nu var det dags. Messi började med att sno en and från vilthinken, tämligen tveklöst alltså. Gjorde sedan ett par markeringar och korta linjetag på land som uppvärmning innan vattenarbetet. Han fick direkt svåra övningar som dolda linjetag till grannön, och nu hände ett genombrott. Han tog nämligen riktningsanvisningar på 50 meters håll, och hittade änderna så fint. Sedan en enkelmarkering med kast från båt, följt av ett linjetag på en ny plats mot utkanten av vassen där han skulle simma längs med stranden. Det gjorde han, men tog landvägen tillbaka.
På eftermiddagen gjorde vi ett liknande upplägg fast färre övningar. Han tog den första vattendirigeringen jättebra, men på den andra tabbade jag mig och blåste på honom för tidigt. Han blev osäker och vände, och sedan var han tveksam att gå i igen, så vi gav lite hjälper.

På söndagens fm startade vi med några landövningar som uppvärmning, innan vattenarbetet. Osäkerheten från igår satt kvar, och istället för att gå i vattnet på första dirigeringen sprang han till platsen för landövningarna; kanske fanns det en enklare apport att finna där...? Hjälpte honom med ett kast med sten i riktningen för dirigeringen, och då gick han spikrakt. Sedan gjorde han två dirigeringar utan hjälper. Körde på med en dubbelmarkering i linje med kast från båten. Änderna var genomblöta vid det laget och flöt väldigt lågt, och en svag vind gjorde att de drev ett stycke. Men han höll sig i rätt område, och tog riktningsanvisningarna riktigt bra. Ett fint avslut på träningspasset.
På eftermidagen gjorde vi ett kort träningspass i sundet med gådjupt vatten. Han fick en minnesmarkering på land först, sedan en halvdold dubbelmarkering i sundet. Han gick förbi den and han först träffade på, kanske för att det var den sist kastade (tränar mycket på att han skall ta den först kastade först), eller för att miljösituationen var ovan; han fick doppa hela huvudet för att få med sig anden. Båda kom in till slut, och minnesmarkeringen var helt problemfri.
Sammantaget kom alla apporter in i hand (förutom den stulna anden i början av lördagens uppvärmning), han tog anvisningar på avstånd på vatten och han använde både näsan och hjärnan i träningen. Sen gör vi ju våra små misstag, men det är det som ger utveckling....!
Ett stort tack till familjemedlemmar som agerat funktionärer på ett strålande sätt under helgen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar