Summa sidvisningar

lördag 19 oktober 2013

Träning för Niina!

Ja, i tisdags tränade Messi och jag för Niina Svartberg! Jag behöver styras upp i träningen lite då och då, det är annars väldigt lätt att gå vilse i sina tankar och tokigheter... Vi fick en riktigt bra dag, där några små knutar kunde lösas upp, och frågetecken rätas ut. Det är också mycket skönt att få bekräftelse på att vi faktiskt har utvecklats sedan sist, och att Messi hanterade miljön på ett föredömligt sätt.
hopp-apporten ska vi fortsätta med att jobba med sneda kast, och tänka på att kasta långa kast och ta ut avståndet framför hindret. Metallapporten kan nog spetsas till med en hetare belöning, ska testa med tollingbollarna. Han måste också träna mer med andras apporter (provade med fem nya apporter under träningen!), och jag ska köpa en liten apport som han tyckte var enklare. Inkallningen var himla bra med och utan ställande, så jag började med elitens inkallning med utgångsposition från stående till liggande. Fotgåendet har inte stämt på sistone, nu har ljudet mimimerats men det finns koncentrationstapp, och jag tenderar att bli för sträng i vissa situationer vilket gör att samarbetet felar. Provade en metod med långsam belöning för koncentration, och det kändes jättebra! I fjärren får vi backa lite för att säkra upp bakdelskontrollen, testa med ett nytt handtecken till bakåtsittet och bygga upp uthålligheten. Nogrannhet krävs! Avslutade med att göra rutan som helt moment, den var använd av flera andra ekipage och okänd för Messi. Det gick kalasbra, men jag ska tänka på att gå med tydligare vinklar i prommenaden inför inkallningen. Träna också inkallningen separat, ingången är svår för hunden.

I onsdags tog vi det lugnt, allt jag ville göra var att kolla av den nya belöningen i fotgåendet; funkade så bra!

I torsdags gick vi till brukshundklubben för kvällsträning. Ett par ekipage fanns redan där när vi kom, sedan fylldes det på med några till. Messi var generellt lugn och samlad, ljudade bara någon gång när nya ekipage dök upp från mörkret utanför planen. Han hade ett litet återfall i gammalt beteende i fotgåendet på slutet, men det kunde snabbt rättas till. Den nya belöningen fungerade jättebra, så skönt med ett nytt verktyg. Han fick mest göra enskilda moment; fotgående, inkallning (även med läggande som delmoment), rutan (utan band, gick lika bra), hopp-apporten och metallen med tollingbollbelöning. Tino var mycket ljudlig inledningsvis, men han lugnade sig. Ok fotgående när jag påminde om positionen, bra sättande, stabil i rutan (med target), bra inkallning och riktigt bra apporteringar på alla sätt och vis. En trevlig träning!

Idag har det varit klart och kallt väder, det var fortfarande isskorpa på vattnet i diket vid lunchtid. Det hindrade dock inte ett snabbt dopp i sjön för Messi, den lilla isbjörnen. Väl framme på träningsmarken började vi med ett sök med fyra dummies; det var länge sedan sist. Området var långsmalt och typ 50 meter djupt, jag såg ingenting från sändningspunkten på grund av ett enbuskage. Messi började, han fick in de första tre i god ordning, men fick leta en del efter den sista. Tino sprang som ett skållat troll, och visst tog han en sökrepa med en dummy i munnen... Nåväl, alla övriga kom in med lagom långt tidsintervall. Sedan var det dags för klockanövningar; höger, vänster, ut och stopp-höger avhandlades. Messi gjorde fel på första ut-skicket, resten gick riktigt bra. Vi jobbar med korta avstånd upp till 30 meter, det är signalerna som är det primära nu. Han var samlad och koncentrerad även som avbytare, bra känsla där. Tino fixade sina ut-skick med glans, och även resten var felfritt undantaget en hel del ljud och fladder vid fötterna, förståss...
Efter den träningen fick Messi göra fjärrskiften. Vi behöver träna mer på att göra fjärren efter stor belastning, eftersom den är det sista momentet på lydnadsproven. Inga problem med att göra skifterna, men det blev lite framdrift så jag stod nära för att undvika fel utföranden. Svårt moment, den där fjärren... har jag sagt det förut...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar