Summa sidvisningar

måndag 7 oktober 2013

Lydnad och tolling på riktigt

Den så kallade Brittsommaren har gjort entré med riktigt milt väder, skönt med tanke på förra veckans frostiga mornar. Det är vackert med de färgglada löven, i alla fall när solen skiner, som den gjort idag!

Havtorn
 I tisdags tränade vi i all ensamhet på gärdet. Det blev en kedja med fotgående, sättandet, inkallning, fjärren och platssittning. Messi gjorde ett litet ljud i fotgåendet, men resten var fint. Tino fick göra samma saker, fast med fjärren på sin nivå.
Onsdagens träning bestod av momenten fotgående, sättandet, inkallning, metallapportering, vittringen och fjärren. Kedjan fungerade fint för Messi, hade en godisbit framför pinnarna i vittringen för att förstärka tanken om sökbeteende. Genomgående bra insitt. Ställandet i inkallningen kunde varit bättre, så jag specialtränade det efteråt. Tino jobbade också bra, men han pysslade lite i vittringen på första försöket, det andra var fint.

I torsdags gick vi över ängarna til brukshundklubben, men det var dålig uppslutning trots bra väder. Bara två andra ekipage som tränade skojövningar var där, det fick duga som störning. Vi tränade mest momenten enskilt eller två i taget. Momenten var platsmomenten, fotgående, sättandet, inkallning, rutan, hopp-apporten och fjärren. En oväntad sak hände; en människa behagade nämligen att rasta sin tik just utanför rutan, och Messi såg när tiken kissade. När jag skickade honom mot rutan tog han sikte på kissfläcken istället... inte så konstigt, och något vi definitivt inte tränat på! De följande försöken gick dock utmärkt. Han var rätt het generellt, men utförde ändå momenten på ett bra sätt, undantaget enstaka ljud i fotgåendet. Tino var riktigt duktig i rutan, och låg stabilt kvar, och kunde även göra flera fjärrskiften lugnt och koncentrerat.

Lördagens träning ägnades åt klockan-övningar med dummies. Båda fick samma övningar med "ut", höger, vänster och stoppsignal. Messi gjorde alla rätt, och var riktigt duktig. Tino hade bara ett fel, och var ovanligt tyst och lugn när det var hans tur att sitta på avbytarbänken.

Idag såg vi ett 40-tal vitkindade gäss på sjön, de pausade nog på väg söderut, de lyckliga. Tog naturligtvis tillfället i akt och lät hundarna tolla längs stranden. Och gässen kom simmande...!
Några lydnadsmoment blev det idag också; platsmomenten, fotgående, sättandet, inkallning och fjärren. Båda gjorde fina insatser, Messi bjöd på ett tyst fotgående och Tino kunde göra flera fjärrskiften på ett koncentrerat och stabilt sätt. Gott så!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar