Summa sidvisningar

torsdag 12 december 2013

På gång med dirigeringsapporteringen

Nu har vi höst igen, det är hela +8 grader ute. Snön är borta, och den envisa blåsten gör att det börjar torka upp på gatorna. Det gör att åtminstone en del av vägsanden stannar kvar utomhus, det är annars en ojämn kamp jag utkämpar mot all sand hundarna drar in.

Igår hade vi en överraksande inspirerande träning på kyrkans parkering. Tino fick gå långa sträckor fotgående, han var riktigt lugn och sansad. Visst behöver han påminnas om sin position, men efter lite uppvärmning gick han rätt bra. Han fick göra delar i vittringen; hans svåraste del i momentet är att sitta helt stilla inför skicket. Dessutom fick han jobba med metallapporten, den gör han otroligt fint, faktiskt.
 
Messi fick gå långa sträckor fotgående, där jag nu petar mycket med detaljerna och lugn belöning. Fick ett par små pytteljud, speciellt i stegförflyttningarna, dessa underbara delmoment. Han fick jobba med att hålla vittringspinnen i ett fast stilla grepp, det gäller att tajma belöningssignalen och att inte få in någon negativ tanke i detta känsliga momentet. Metallapporten fick han göra som helt moment, han hade snäppet bättre utförande på andra försöket. Men huvudnumret för dagen var dirigeringsapporteringen, tror jag kallar den för "dirr-appen" fortsättningsvis för enkelhets skull. Momentet finns bara i elitklass, ska försöka förklara det nu: Tävlingsledaren börjar med att lotta vilken apport hunden ska hämta, antingen den högra eller vänstra. Tre apporter läggs sedan ut på rad med fem meter mellan dem. Hundens arbete börjar med att den sänds till en kon där den på kommando ska stanna. Från konen skickas den för att hämta rätt utlagd apport. Det ligger alltså tre apporter utlagda, men hunden får bara ta den förutbestämda och ignorera de andra två.
Jag tränar ju skick åt höger och vänster i jaktträningen, men i lydnaden ska hunden gå snett bakåt och inte rakt åt sidan i rät vinkel. Han har ändå en grundförståelse för rörelsen, och vi har kunnat avancera ganska snabbt. Den här träningspasset introducerade jag konen, som han fick stå bakom som utgångsposition. Dessutom placerade jag ut en tredje skål för första gången, jag låtsades lägga en godis i den men den var tom eftersom vi är tidigt i träningen. Det hela gick riktigt bra, han missade skicken åt vänster ett par gånger, då han gick frammåt istället för bakåt. Men han hade ingen tanke på att kolla in de andra skålarna, och jobbade med fin attityd hela tiden, så det var skojigt.

Idag har vi tränat med den internationella metallapporten inne i vardagsrummet, båda jobbade snabbt och villigt utan minsta tokighet. Perfekt att kunna mängdträna med metallapporten inne, och med fjärrdirigeringens skiften, förståss. Fjärrskiften får de göra varje dag, hoppas det märks någon gång...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar