Summa sidvisningar

söndag 16 mars 2014

Träningar med fågelskådning

Efter några riktigt sköna vårdagar har det blivit mer normalt väder för mitten av mars. Det kom lite snö natten till lördag, och sedan dess har det varit rejält blåsigt med bara någon enstaka plusgrad. Idag var det lite is i strandkanten på sjön, det är fortfarande mycket tidigt på säsongen.
På fågelskådningsfronten har det hänt två stora utropstecken. Tidigare i veckan såg jag en hane av arten mindre hackspett, och idag såg jag ett par havsörnar på gärdet vid sjön! Örnarna hade kalasat på en gräsand visade det sig när jag kollade av platsen. Vi ser havsörn regelbundet i skärgården, men här har jag aldrig sett de imponerande fåglarna förut, men fiskgjuse sågs förra året. Kul!

Vi har tränat rätt bra i veckan, i tisdags blev det lydnad med Messi. Han fick göra dirr-appen (en gång mot mittenskålen, annars fint), inkallningar med markeringskon som störning (jättebra), fjärren (speciellt lugna avslut) och leta vittringspinne (två kalas, en med lite glappkäft).

I onsdags låg fokuset på en kedja med lydnadsmoment följt av detaljstudier. Inkallningen och rutan gick utmärkt, mer tveksamt med metallapporten. Tino fick också träna, han var helvild på den första rutan men lugnade sig till reprisen.

I torsdags gick vi till brukshundklubben, har inte tränat där på månader. Ett schäferekipage var där när vi kom, passade på att utnyttja dem och doftspåren som störning. Messi fick göra många moment varav de flesta i kedja. Vi avhandlade fotgående (något litet ljud, men annars jättebra fokus), sättande under gång, inkallning, hopp-apport (ett fel på det första sneda kastet) och metallen som helhet och delar. Tino gjorde ett tyst fotgående, sättande (med tramp), inkallning (bra) och mycket apporteringar. Avslutade med platssittning och platsliggning; där har Messi fått för mycket förväntningar på det avslutande uppsittet, med ljudeffekt som följd. Typiskt...

Igår gjorde vi ett dummypass med varierande utfall, det inledande söket gick dock riktigt bra. Var på ett nygammalt område med flera terrängskiften, båda jobbade bra både på djup och bredd. Körde sedan mest markeringar i högt gräs med mycket förflyttningar emellan. Tino var asjobbig och höll låda när han skulle vänta på sin tur, så jag surnade till vilket också påverkade Messi vid ett tillfälle. Nåväl, blev i alla fall glad över att se hur väl de jobbade med vinden.
På kvällen var Tino halt på höger bakben, så nu får han vila några dagar så hoppas vi att hältan är av lindrig övergående karaktär.

Idag har Messi fått jobba med dirr-appen. Han gjorde ett fel inledningsvis då han ville till mittenskålen, men resten var rätt med fint fokus. Han fick också träna närsök med två kända områden; inga problem. Gjorde även en markeringsövning som jag bevisligen inte gjort förut... Började med sidagående, gjorde sedan ett kort stopp då jag kastade en dummy över ett djupt dike. Fortsatte sidagåendet frammåt och gjorde sedan ett nytt kast. Gick tiotalet meter igen innan jag skickade. Först på tredje försöket gjorde han allt rätt, han hängde inte alls med på upplägget i början. Gav bra information till mig, jag har alltså glömt att träna dubbelmarkering under transport! Visst är det praktiskt när hunden berättar vad vi behöver träna på, bara den där människan lyssnar ordentligt...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar