Summa sidvisningar

måndag 5 maj 2014

Toppar och dalar

Tänk att det kan blåsa så kallt, fast solen skiner och verkligen försöker värma upp oss... Var på landet i helgen, och tidvis var det så kallt att vinterkläder var det enda lämpliga. Annars var det himla vackert med utslagna björkar och massor av blommor, och alla fågelbekannta var på plats.

Jag hade med mig tre änder för lite viltträning, Messi har inte sett en dummy på flera veckor... Vi fick ihop fem träningspass under helgen, med både toppar och dalar. Jag hade mycket hjälp av funktionärerna L och E, det var väldigt bra! Vi började med ett sök på tre änder på land, de svepte han in enkelt. Sedan en enkelmarkering, men först skulle han ta ett linjetag över sundet. Fick skicka om en gång innan han gick rakt på. Nästa övning var en dubbelmarkering med dolda nerslag, men först skulle han ta ett linjetag mot ett nytt ställe, bortom "måsstenen" (en pir där måsarna brukar sitta och spana). Det var svårt, fick skicka om flera gånger innan han kom över vattnet, men resten gick fint. Avslutade med ett nytt linjetag till måsstenen för att befästa, det gick riktigt bra och han simmade även på tillbakavägen.

På eftermiddagen fortsatte vi med samma typ av upplägg; lite knepiga dubbelmarkeringar i kombination med linjetag/dirigeringar. Det gick i huvudsak bra, han hade lite svårt att komma över sundet på stället jag ville, men med lite peppning jobbade han bra. Han tog instruktionerna bra, gick åt rätt håll och höll sig kvar på den andra stranden utan att komma närmare mig.

På söndagen fick han detta upplägg: en dold and vid båtplatsen bortom sundet och vassen, en dold and bortom måsstenen och först en enkelmarkering just till höger om oss (mest som en störningsmarkering). Nu fungerade ingenting med massor av frustration inblandat... Han tog inga signaler alls, försvann åt helt fel håll, ville inte gå över vattnet på anvisat ställe och kom till slut in med "fel" and. Men hallå, vad händer??! Efter ett utvecklingssamtal försökte vi igen, och vips gjorde han allt rätt! Tror den händelsen var väldigt nyttig för oss, så att han tog till sig att han måste lyssna, även om han har en egen åsikt. Det var länge sedan vi hade en sådan stor brist i samarbetet, han var ju helt ur hand, men sådant behövs ibland också för att kunna utvecklas.

Ville avsluta helgen med något mer lättsamt, så vi fortsatte med en knepig enkelmarkering som vi vände bort ifrån, för att istället ta ett linjetag på kanske 25 meter. Upprepade därefter samma övning, fast på ny plats. De båda gick alldeles utmärkt.

Tino har mest roat sig med att leka med lilla M, han var en allmänt trevlig familjehund, helt enkelt. Även hundar förändras, när han var ung var han väldigt avvaktande mot alla utom de allra närmaste, men nu är han social och road av stohejet.

Idag har vi börjat pyssla med lydnadens gå-i-z-moment, tror jag börjat fatta hur det ska utföras. Hunden ska inta positionerna sitt, ligg och stå under en runda fotgående i formation med två räta vinklar, och positionernas ordning varierar för varje prov. Sittandet och läggandet har fungerat direkt, men ståendet verkar bli en större utmaning. Testade med att säga "tå" istället för "stå", för att komma undan det inledande s-ljudet, och då gjorde han rätt. Har märkt att många får nerdrag för fel position på prov i detta moment, vilket är en indikation på att det är svårt. Blir något att bita i...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar