Summa sidvisningar

tisdag 6 januari 2015

Nystart!

Hej igen!!!
Det var vääääldigt länge sedan det hände något här, men det har sina förklaringar. Sedan i somras har jag flyttat ut på landet, till ett litet hus på en stor tomt i Sörmland! Jag har också bytt jobb, vilket varit och fortfarande är en stor utmaning... Huset har fått sig ett antal ansiktslyftningar, då mycket av underhållet var eftersatt. Nu är både sovrum och vardagsrum helrenoverade tack vare familjens stora insatser, tomten är inhägnad och en superfin hundgård är på plats. Jag har skogen som närmsta granne, så hundarnas tillvaro har också förändrats radikalt; till det bättre!

Allt detta har gjort att hundträningen blivit allvarligt eftersatt, så det har inte funnits så mycket att skriva om... Någon jaktlig träning har det inte blivit av sedan i augusti, men vi har gjort åtminstone små insatser i lydnaden. Tino är definitivt pensionerad från alla tävlingsaktiviteter, han är inte ens föremål för någon organiserad träning. Han är 7½ år vid det här laget och verkar väldigt tillfreds med sitt nya liv som "aktiv pensionär"! Messi är 4½ år, han har mognat ordentligt och känns riktigt stabil. Vi har varit på den nya brukshundklubben några gånger under hösten, och elitmomenten börjar kännas allt mer bekanta. Vi tränar dels på enskilda moment, dels på länkar och någon kedja varje pass. Min plan är att komma till start under senvåren, naturligtvis beroende på hur träningen går, men jag ska ha gjort någon elitstart innan midsommar...!

I slutet av oktober var jag hos Niina Svartberg för att åter igen drillas i lydnadens moment. Det var ovant att komma dit med en så pass otränad hund, våran träningstid under sommar och höst har varit löjligt låg. Messi överraskade dock positivt med att visa att grundträningen i stora delar fanns i minnet, och han orkade förvånansvärt bra under träningsdagen.
Här är våra viktigaste kom-i-håg från träningsdagen:
- Dirigeringsapportering: belöna bara korrekta konskick, ha lite större avstånd ett tag mellan apporterna för större tydlighet, var noga med handtecknet (snett uppåt utåt).
- Konskick: variera avstånd, belöna både fart och att hålla positionen
- Hopp-apporten: jobba separat med gripandena (jaktlek), noggrannhet med insitten, noga med belöningspunkten; antingen när han är rakt över hindret eller när han gjort klart insittet.
- Inkallning: fina positioner; variera med okänd belöning bakom och olika avstånd, träna med tävlingsledare; inte tjuvstarta...
- Fjärren: förbättrat sedan sist, fortsätt på samma sätt. Han tar handtecknen fint.
- Vittringen: fyra omgångar; 1) jättebra!  2) tog fel pinne trots fint avsök  3) tog fel pinne trots fint avsök  4) jättebra!   Inget godis eller hälper, alla tävlingsmässigt. Vet inte riktigt varför detta utfall, men troligen var han bara ringrostig, har inte tränat momentet tävlingsmässigt på 2½ månad...
- Rutan: jättebra konskick, gick rätt efter en liten tankepaus, jobbade sig in självständigt båda försöken. Gå inte tillbaka till hjälp med target i onödan.
- Gå-i-Z: jobba vidare med positionerna separat och i länk/kedja. Fortsätt med godis framför för stadga, låt honom inte gå före, han måste hålla fotposition på sträckorna!! Mina kommandoord måste höras, inte viska...
Vi hade en härlig träningsdag!

Idag har vi tränat på rutan, tävlingsmässigt med rutan åt vänster. Han behövde ett dk på att springa till konen, tror han kollade på småfåglarna och var lite distraherad... Annars fint. Inkallningen gick superbra med dold belöning, när han visste om belöningen (klantig förare) blev han splittrad i tanken. Jättebra fotgående idag, började med sakta marsch, inte ett ljud trots olika tempon och stegförflyttningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar