Summa sidvisningar

fredag 1 juli 2011

Lydnadsträning och besök hos Assar

Dags att träna lydnad igen! Sagt och gjort, vi har kört tre pass de senaste dagarna. Dels har jag velat träna med mer störningar, samt med längre arbetstid innan belöning.
Med Messi har jag fnulat mycket med detaljer; vi har tränat avslutningarna på ettans moment, övergångarna mellan vanlig- och språng marsch och testat olika uppvärmningar inför inträdet på planen. Gällande det sistnämda tror jag att det lutar åt en "mediumlång" uppvärmning, där han har fått kolla in omgivningarna innan han skall fokusera på sitt arbete. Tino behöver en rejäl uppvärmning med fotgående, samt långprommenad och mycket eget spring för att han skall fungera; som det varit hittills i alla fall... 

Messi har också fått göra ett helt fotgående utan belöning, samt i kedja med läggandet. Inga problem! Kedjar allt oftare delar i fotgåendet med läggandet, inkallningen och ställandet; det brukar gå riktigt bra. Vissa observandum finns förståss alltid, men det är väldigt sällan han nollar. Nu håller jag också på att finslipa mina inför-hjälper, delvis där jag talar om vilket moment som väntar. Han har haft en tendens att lägga sig så fort jag antyder ett läggande, så lite större marginal behövs där.

Tino får mest slita med fotgåendet... Vissa dagar känns det helt ok, andra dagar när han är för laddad blir det skräp. Inkallningen har fungerat jättefint ett bra tag nu igen, och fjärren håller på att ta form på nio meters håll nu. Han har blivit känslig för belöningsplaceringen där, skall prova med godiskast igen ett tag. Det kan bli för mycket bakåtsug, nämligen, i alla fall i just det momentet...

Idag var vi på besök hos J, A, J  och hunden Assar för husesyn och allmän samvaro! Vilket stiligt hus, och så hemtrevligt fast det är ett nybygge. Härliga omgivningar också; som en dröm, faktiskt! Vi hann med några små övningar till hundarna också, i god ordning. Messi fick träna platsliggning med mycket störning (brevid ny hund samt grabbar som spelade boll på samma gräsplätt), samt att bli kommenderad av "funktionär". Allt gick enligt planen, men det var förskräckligt kvavt; Messi såg ut som att han sprungit ett maratonlopp, tungan hängde som en slips. Tino fick två dubbelmarkeringar, där den sista var riktigt bra. På den först missade han ena nerslaget, vilket han gärna gör när någon annan än jag kastar. Han blir tittig på fel saker, helt enkelt, så vi fortsätter att träna på det. Men inget pip, och han hade lätt att byta från utåtfokus till jaktfot innan apporteringen. 
Väl hemma igen blev det en stärkande prommenad bortom kohagen, med dopp i diket, förståss. Men shit, det var bara lera kvar där, så det fick bli en avduschning hemma. De har faktiskt varit rätt nöjda sedan dess, och har sovit gott i flera timmar... Skön trötthet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar