Summa sidvisningar

tisdag 28 juni 2011

Vattenfokus i midsommartid

Årets bästa helg har rusat förbi. Bättre än midsommar blir det liksom inte... Vi har varit på landet och haft superväder hela tiden; ja, på midsommarafton var det lite småkyligt, men det blev bättre och bättre. Förutom allmänt firande så har världens bästa Tino fyllt 4 år!

Träningen har fokuserats till vattenarbete, och Messi har verkligen tagit det på allvar. Han har simmat på längden och tvären, något mer utter-likt finns inte. Han har tagit långa simturer helt på eget bevåg, och han har själv testat att gå i från stranden, rakt ut i vassen, från berghällar osv. Snacka om projektinriktad!

På första träningspasset fick Messi enkelmarkeringar med någon twist, exempelvis att passera en störningsdummy eller dolda nerslag i tät vass. Själva vattenarbetet var ju problemfritt, men någon gång bytte han till en störningsdummy uppe på land, och någon gång tjuvstartade han. Generellt var han betydligt hetare än jag sett honom tidigare, så det var ett observandum.
Tinos första pass inleddes med en enkelmarkering med twist, sedan svårare dubblar med twist. Han var lite het i början, men lugnade sig allt eftersom,-en välkommen förbättring från hans sida!

Nästa pass, som följdes av tre till de kommande dagarna, var bara inriktade på passivitet vid dummykast på vatten. Till min hjälp hade jag M och  L som kastare, och flera andra agerade publik under passen. Träningen går till så att en medhjälpare kastar en dummy fastknuten i ett långt snöre på vattnet, och halar sedan in dummyn utan att någon har fått apportera den. Bra belöningar förståss för rätt beteende! Detta upprepas typ 8-10 ggr i två eller tre sessioner per träningspass, eller tills hunden är helt lugn i situationen. Så här i efterhand gjorde jag det väl svårt för Messi eftersom jag tränade båda hundarna samtidigt, men det blev bra ändå till slut.

På de första passen fick jag en hel del pip och positionsförändringar från Messi, men faktum är att Tino skötte sig utmärkt! Han var så lugn och fin, tittade mot vattnet, men var belöningsfokuserad. Alltså; den här typen av träning är effektiv och nyttig! Efter tre pass med den här passivitetsövningen började även Messi att köpa konceptet, så han fick göra ett vanligt, enskilt träningspass nästa dag. Det bestod av enkel- och dubbelmarkeringar, samt ett mini-sök i tät vass. Han var nu 100% tyst, var lugn och fokuserad och gjorde allt rätt!
Tino fick också ett till eget träningspass; notervärt var att han hade glömt det där med kastad markering när han är på väg in med en annan dummy, men annars var han balanserad. Avslutade vattenträningarna med ett nytt passivitets-pass.

Tyvärr var den gode Messi mindre duktig idag när han på nytt förföljde en hare...!! Nu fick han dock se mig rejält missnöjd, och han fick verkligen anstränga sig för att få ansluta till flocken för att få följa med hem igen. Hoppas att denna typ av korrigering biter bättre på honom. Om mina andra hundar har kunnat sluta jaga hare, så kan väl han också lära sig det... så småningom... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar