Summa sidvisningar

fredag 16 december 2011

Laddar externt

Tre plusgrader och spöregn; så har vi det. Klarade mig från regnet på dagens långa prommenad, så man får vara tacksam för det. Nu måste man vara överoptimistisk om man kan finna någon glädje i väderrapporterna.

Veckan har rullat på i sedvanlig ordning, och till slut blev det fredag igen! Har just bakat en ny omgång av små förtjusande saffransbiscotti, tänk att man snart får provsmaka...

I onsdags var vi iväg till brukshundklubben för välbehövlig träning. Vi fick faktiskt sällskap denna gång av ett annat ekipage, de höll sig lite på avstånd och utgjorde lagom störning. Messi var väldigt fokuserad på sin träning och stördes inte alls, förutom när ekipaget hade gått iväg på prommenad och kom tillbaka från ett annat håll i beckmörkret. Då trodde han att vi blev anfallna, så de fick en skaplig utskällning.
Började med tre omgångar med platssittning, alla med godis framför som "ankare", men med lite olika upplägg. Inga problem.

Med Messi började jag med att ladda den externa belöningen på bruksstegen. Han har ju uppvisat lite för lågt intresse för den, van som han är med belöning från mig. Trots att jag hetsade och höll honom i halsbandet och lekfullt drog honom därifrån klarade han att fokusera på sin uppgift; fotgåendet. Fick några slarviga sättanden, annars fint. Fortsatte med något läggande under gång, och fortsatte med inkallningen. Jag testade med belöningsplaceringen vid inkallningen, och han klarade både att springa mot och ifrån externbelöningen. Fina inkallningar idag! Apporteringen var fin undantaget tendens till sämre hastighet på invägen. Belönade för olika delmoment och jobbade med att springa ifrån honom innan han var halvvägs in. Så dags för rutan... Körde totalt 6-7 skick från olika håll, flyttade rutan fyra gånger. Började med annonserad target, men försvårade till de två sista skicken. Då visade jag på target, och gick bort för att träna på hoppet innan vi återgick till rutan. Och han klarade! Fick dock ett kongripande inledningsvis på träningspasset. Vid hoppet syntes en förbättring idag, han gjorde flera självständiga uthopp i rad. Testade med några sitt på avstånd, och det tyckte han var skoj.

Tino gjorde ett bra fotgående med någon enstaka positionsmiss. Han fick först göra 2-3 kortare avsnitt med belöning, sedan ett helt fotgående i en följd. Inkallningen var riktigt bra. Hade stort fokus på rutan. Han fick göra avslutningen separat först, sedan hela momentet i följd. Han hittade rutan på alla skick, men var ohörsam en gång så jag fick ge något extra kommando. Liggandet i rutan fungerade bra idag. Fjärrdirigeringen var lite ojämn, fick någon superbra serie på 9-10 meters håll, samt några dåliga utföranden. Han har vanligen svårast med stå-ligg, då blir det lätt en frammåtrörelse. Mot slutet kedjade jag en del, han fick göra delar av fotgåendet följt av inkallningen och rutan innan belöning. Det går egentligen bra, så jag måste fortsätta länkandet. Balans mellan helhet och detaljer, tror jag det kallas...

Messi har den senaste tiden utvecklat en specialare; när han anar att han skall hamna på avbytarbänken (han skall bli uppbunden och Tino får träna) lägger han sig plats ute på träningsplanen. Ungefär som vissa gör med sin heta border collie, de lägger ner hunden mellan momenten för att de inte skall vimsa runt. Fast i Messis fall handlar det om en självlärd manöver för att slippa bli kopplad och få fortsätta träna... Så söt, så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar