Summa sidvisningar

måndag 21 maj 2012

Kristi Him på landet

Åh, vilken skön helg det var! Allra bäst väder var det på söndagen, förståss, med riktig sommarkänsla. För ovanlighetens skull var det bara jag och M. på plats, och två rödhåriga typer som verkligen levde loppan... Dagarna ägnades åt mycket arbete med grönsksodlingarna, annat trädgårdsarbete, en tur för att kolla in koutsläppet, bastubad och en hel del hundträning; framför allt med Messi.

Jag hade med mig två gräsänder, de höll ihop riktigt bra med hjälp av en vända in i frysfacket om nätterna. Messi fick sex träningspass med änderna under helgdagarna, medans Tino bara kunde räkna in ett futtigt dummypass,- men det var vatten inblandat; halleljuah.

Fokuset med Messi låg på sök i öppen terräng, samt vattenarbete med tolling. Jag hade utmärkt hjälp av M. som funktionär, vilket är mycket värdefullt. Jag får väl försöka sammanfatta sökarbetet med att vissa upptag blir något pyssliga, men det var generellt bättre än på förra träningshelgen. M. hjälpte till med att korrigera med rösten vid ett par tillfällen, och då skärpte han till sig direkt. Inleveranserna var avsevärt bättre än tidigare, tror att han lade ner fågeln 2-3 gånger på alla apporter han fick på land. Han kom dessutom rakt in med alla apporter utan krumbukter, och jag fick alla (utom en på vattnet) i hand. Han svarade fint på lite hetare gripa-övningar emellanåt för att spetsa upptagen. Även frågandet var mycket mindre framträdande nu, men vid något tillfälle frågade han M. istället...

Messi fick också två pass med vattenarbete. Han fick apporter i strandkanten och på öppet vatten, både som sök och markering. Han klämde ur sig ett pip när jag justerade honom för felaktigt jaktfot, men annars var han helt tyst. Varvade apporteringen med tolling, vilket flöt på riktigt bra trots störningarna vid vattnet. Använde den halvt söndertuggade gummibollen som tollingobjekt, det var lite av en chansning, med det funkade. Messi var lite tveksam vid igången i vattnet inledningsvis, men det släppte snart och de två avslutande apporterna gjorde han utmärkt. Årets första riktiga vattenapportering var alltså lyckad! Hans jaktfot blev dock mer slarvigt under träningens gång, så det var ett observandum.

Tino hade lite att göra på träningsfronten, han fick nöja sig med ett dummypass. Inledde med ett par dubbelmarkeringar följt av dolda apporter bakåt. Han var något het redan då (...), så jag fick påminna honom om att titta ordentligt efter samtliga kast. De dolda spikade han. Jaktfot efter funktionär mot vattnet var nästa moment, och visst gick vi onödigt långsamt... Skynda, skynda manade Tino! Sen blev han lång som en tax när han skulle kolla efter dummyn på vattnet, och sköt iväg som en raket på kommandot. Vattnet stänkte när han fullkomligen dök efter dummyn, och han galopperade tillbaka med blixtens hastighet. Han såg helt vansinnig ut, om jag så säger. Han fick också en dubbelmarkering på vattnet, jag föll för funktionärens önskan att få se svanhopp från bergsknallen... Tino pep när han simmade in med den första dummyn i munnen, för han var frustrerad för att det gick så långsamt och att det låg en till dummy på vattnet... Så nu blir det inga fler markeringar på vattnet, bara sök och dirigeringar, på ett bra tag. Däremot skall båda få genomgå många kast på vatten med dummy (fäst i snöre), som de inte får hämta.

Måste också nämna Messis förmåga att aktivera sig själv! Han roade sig länge med att testa hur han skulle kunna gå på stenarna under bryggan utan att bli blöt, och kan man verkligen inte gå nerför badstegen utan att ramla i...? Dessutom gjorde han naturligtvis ett antal stöldräder av främst tofflor och arbetshandskar. När han plaskade runt i strandkanten fick han snabbt sällskap av de vitkindade gässen; han har dragningskraft, han. Det fina är att han är så avslappnad med gässen, han låter dem vara och fortsätter med sina projekt... Inte heller Tino bryr sig om dem, vilket känns lite märkligt med tanke på hur löjligt het han är med allt vattenarbete. Det är hundlogik, det! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar