Summa sidvisningar

torsdag 11 oktober 2012

Nya moment, nya förhoppningar

Så där ja, nu är vi igång igen efter den lilla pausen som följde på tävlingshelgen. Har bestämt mig för att inte tävla mer i år, Tino behöver bli säkrare på momenten i tävlingssituationer först, och Messi är färdig med klass 2. Nu får båda träna på klass 3-momenten! Nu känns inte klass 3 så skrämmande längre heller, den är helt klart genomförbar även för mig som förare...

Kanske dags att summera statusen på lydnadskunskaperna...?
Tino kan alla treans moment, MEN han tappar lätt bort sig och glömmer att tänka före han gör, så vi skall träna massor på att stabilisera allt. Han skall få jobba ännu hårdare för sina belöningar och få större utmaningar. Jag skall inte släppa igenom småfel, för nu vet jag att han faktiskt har förmåga att göra allt riktigt bra. Inte curla hunden...! 
Messi är en tänkande hund, och är duktig på att minnas sina kunskaper. Vi har börjat med de flesta av treans moment (platsmomenten, vittringen, metallen, inkallning med ställande och stå-skiftet i fjärren), och skall nu vidareutveckla dem. Sitt under gång, avslutningen av rutan och hopp-apporten har vi inte tränat på tidigare, och det känns så roligt att börja med något nytt.

Kvällens träning på brukshundklubben var av det trevligare slaget. Få andra ekipage var i farten, men en massa folk var på plats för diverse möten, så lite ruljans var det ändå. Hoppade platsmomenten idag.
Tino var ganska lättförd idag! Hans fotgående var helt ok, påminnde om rätt titt-position någon gång, men han var uthållig. Sitt under gång hade fina sättanden, vi jobbar vidare med att sitta helt stilla utan hoppande tass. Inkallningarna var fina i ställandet, men jag utmanade med att inte ge kommando ibland, och då stannade han ändå... Lekfull korrigering (spelade förvånad) gav resultat. Hopp-apporten jobbade vi med på samma sätt, delvis att locka honom att göra fel genom svår position på återhoppet. Han missade flera gånger, men på slutet fattade han trixet. Rutan klarade han två gånger, på det tredje skicket frågade han en gång, men löste det själv. Belönade korrekta lägganden och kvarliggande i rutan idag, belöningen hade jag placerat snett bakom mig. Metallapporten jobbade han med riktigt bra.  

Messi fick börja med sitt under gång, det var spännande tyckte han! Visst bjöd han på något läggande, men gjorde många fina sättanden också. Körde mest näsa-mot-nos-positionen, men testade även några under normalt fotgående med gott resultat. Inkallningen fungerade oväntat bra, med känd godis bakom. Rutan klarade han utmärkt på 20 meters håll alla tre skick, inga problem med lägganden på det avståndet heller, men de gjorde vi separat. Metallapporten gick rätt bra, han har inget direkt klipp i upptaget utan ser fortfarande lite försiktig ut. Vi jobbade mest med galopp på hemvägen, och gjorde avslutningarna separat. Hopp-apporten var det premiär för, och det var ju skojigt. Jobbade mycket med att redan från början befästa att återhoppet är döviktigt, så han fick svåra återhopp att bita i... Lite läskigt att utmana så, men han verkade greppa konceptet på bästa sätt.

Förhoppningen är att Messi skall kunna alla enskilda moment till nyår, sedan har vi några månader på oss att få en helhet innan det är läge att testa kunskaperna på ett prov till våren. Hoppas på en mild vinter...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar