Summa sidvisningar

söndag 16 december 2012

Stockholms Hundmässa 2012; lördag

Vintervädret fortsätter med lite variation avseende temperatur och nederbörd. I veckan har det kommit någon extra decimeter snö, igår var det värsta stormen. Idag har det mest varit snöblandat regn, och nu har vi någon plusgrad, så snötäcket har raskt tryckts ihop.

I fredags gjorde vi ett pass vittringsapportering på parkeringen vid friluftsbadet. Det var typ fem centimeter snö på marken, så jag "skottade" med vittringspinnarna... Det var ganska mörkt eftersom snömolnen hängde lågt över oss, så vi fick ta hjälp av pannlampan för att få ledsyn. Dessutom var det kallt, så det blev en ganska kort träning, men all träning räknas så här års.
Messi fick börja med två omgångar med två godisbitar ute framför pinnarna, följt av två omgångar utan godisbitar. På de tre sista försöken fick han fullfölja insitten i avslutningen. Alla försök var lika fina med bra sortering och distinkta gripanden av rätt pinnar.
Tino fick två omgångar med två godisbitar ute bland pinnarna, följt av ett försök tävlingsmässigt. På de två första försöken sorterade han väldigt bra och valde rätt utan tvekan. När godisbitarna saknades på sista försöket letade han onödigt länge (efter godis), men han var noggrann med pinnarna utan minsta plock.

Lördagen tillbringades på Stockholms Hundmässa som sig bör, men utan egen hund i år. Jag hade stämt träff med J och A med familj, och vi gick direkt till ett fik för att äta och prata, så jag missade faktiskt allt som hände på utställningen... Oops... Efter lunch blev det en del shopping och kändisspaning innan jag bänkade mig vid elitlydnaden med J och sällskap. Lydnadsringen var placerad i det bortre hörnet av hallen med ett bra staket runt om. En högtalare basunerade ut meddelanden med ojämna mellanrum, men annars var det skapligt lugnt. Bedömningen var hård, och det delades bara ut fyra första pris till 25 startande. Det märktes exempelvis på inkallningen, där många hundar verkligen försökte stanna snabbt, men den hala mattan gjorde att de gled frammåt och därmed tappade poäng. Vittringspinnarna var placerade i ringformation, och hunden skulle skickas i riktning mot publiken. Vid rutan hade många hundar dragning åt vänster i skicket, och flera hamnade därmed långt ut åt kanten i rutan. Från åskådarplats var det ofta svårt att avgöra om hunden låg innanför markeringarna, så det måste ha varit lika svårt för förarna, vilket känns läskigt. I Z-momentet var det en del missar på positionerna, men jag blir så imponerad av de hundar som klarar av att titta frammåt hela tiden! Många hundar hade jättebra fjärrdirigering, men på den här höga nivån blir det poängavdrag på varje liten skev tassrörelse; vilket pyssel det momentet innebär...
Det är bra att se lite elitprov ibland; både för att avdramatisera dem för sig själv, och för att få en uppfattning om vanliga svårigheter. Och svårigheter finns det verkligen gott om...!

Idag har vi inte tränat någonting, utan planerat och bakat inför den kommande julhelgen. Skall bli vansinnigt skönt med åtminstone några lediga dagar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar