Summa sidvisningar

tisdag 2 april 2013

Helgkurs i tävlingslydnad!

Det fantastiska solskenet fortsätter, det har varit superfint hela påskhelgen! Temperaturerna är de samma med ett par plusgrader på dagen och dito många minusgrader på nätterna. Snö- och isblandningen ligger kvar på gärdet, men det krymper stadigt med solens hjälp.

Påskafton och Påskdagen tillbringade Messi och jag på en kurs i tävlingslydnad, lite märkligt sätt att spendera påsken på möjligen...! Kursledare var Annika Sjöblom, en etablerad lydnads- och bruksdomare i vårat distrikt. Jag visste att hon har ett trevligt sätt mot folk och fä, för annars hade jag inte velat anmäla oss till en sådan här kurs. Upplägget var nämligen att under lördagen videofilma varje ekipage i en tävlingssituation, för att sedan tillsammans analysera utförandena. Söndagen var vikt till individuell träning på svagheterna som uppdagades på filmen, samt gruppmomenten.

Lördagen började alltså med en träningstävling. Upplägget var som på vilket prov som helst med; domare, tävlingsledare, publik med hundar, några flanörer som gick förbi etc. Våran uppvärmning var alldeles för kort, och Messi var för laddad, men det var bara att jobba på. Så här gick det:

Fotgående: 7  (ljud, snett sitt, dåliga backsteg)
Sättande under gång: 10
Inkallning med ställande: 7.5  (lite för lång stoppsträcka)
Rutan: 10
Hopp-apport: 8  (Messi tog en lov mot sin externbelöning, så jag gav ett dk)
Metallapporten: 8  (försiktigt upptag)
Vittringsapporten: 8,5  (håller ej pinnen stadigt)
Fjärrdirigeringen: 0  (missade ett skifte, ett större skutt frammåt)
Helhet: 9

Gruppmomenten gjordes under söndagen. Sitt i grupp gjordes tävlingsmässigt; 10 poäng. På platsliggningen valde jag att stå synlig på ganska kort avstånd eftersom vi är så ringrostiga på gruppmomenten. Messi låg dock helt stilla, så det var en 10:a, fast alltså inte tävlingsmässigt för klass 3.

Så var det dags för videoanalysen... Liiite jobbigt är det ju att bli fingranskad under lupp av en hel grupp okända kunniga hundmänniskor... Det viktigaste som kom fram var att vi behöver öka tempot och förbättra svängarna i fotgåendet, och att fortsätta jobba med ljuden, som vi var överens om beror på för hög belöningsfrekvens och ovana vid tävlingsmiljön. Upptaget av metallen var på hans lägsta-nivå, så våra förbättringar vi sett på träning håller inte på tävling ännu. Fjärren var som förväntat en nolla, han kan inte den tillräckligt bra ännu på längre avstånd, helt enkelt. Men att han fixade en 10:a på rutan var fantastiskt roligt!

På söndagen fortsatte vi att jobba med de uppkomna svagheterna, och jag gjorde flera omgångar med platsmomenten vid sidan av de övrigas träningar. Det gick bara bra, men som jag tidigare visste behöver han några minuter på sig för att insupa miljön innan han blir helt avslappnad.

Det var ett spännande och avslöjande kursupplägg, och vi fick mycket bra svar och ideér med oss. Stundtals gick diskussionerna höga, alla var delaktiga och fick sina synpunkter ventilerade. Kul och utvecklande!  

Igår var det äntligen dags för påskfirande, och idag har vi tagit det lugnt då Messi fick för mycket av det goda igår, vilket ledde till ett antal kräkningar alldeles för tidigt i morse... Glupskhet straffar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar