Summa sidvisningar

söndag 18 mars 2012

Nu ÄR det vår!

Nu är det meteorologisk vår här i Stockholmtrakten! Den utlovade solen lyste med sin frånvaro i helgen, men igår hörde och såg jag lärkan för första gången i år, så det var gôtt. Nu är det väl däremot dags att börja oroa sig för huggormar igen... Har dock bara sett snok vid tre tillfällen på fyra år (!) där jag brukar gå, så vi får hoppas på liknande statistik framöver.

Vi har haft träningsuppehåll sedan vi kom hem från Skåne, välbehövligt för alla. Men nu var tröttheten borta och hjärncellerna sorterade, så det blev två rejäla dummy-pass i helgen.

Tino fick inleda med ett 4-dummy-sök i lördags, han hade en dålig tanke (sök trots dummy i munnen) så jag lade på en inkallningssignal. Sedan såg det effektivt ut. Han fick därpå några linjetag, med en känd dummy och en okänd ett 20-talet meter bakom på linje. Det gick riktigt bra. Som sista enskilda övning fick han jobba med en klockan-övning med tre dummies som alla låg nära varandra (inom en kvart på en urtavla). Han hade så svårt att ta den mittersta, som var dold för honom. Vi fick jobba rätt hårt, men han fick in knycken till slut.

Messi gjorde sitt 4-dummy-sök utan synbara problem. Han hade lite problem med sina linjetag, bland annat sprang han över en dummy och ville inte riktigt avbryta när jag bad om det. Efter en liten justering i upplägget klarade han det bra. Han fick någon dubbelmarkering med riktade skick, de gick bara bra.
Han tramsade lite med inleveranserna igen, han griper dummyn i flärpen så att den blir lite mer levande, och då måste han ta ett nytt grepp... Det blev dock allt bättre, och på slutet tog han dem korrekt. Jag fick också en tanke om att han kanske behöver svårare övningar nu så att han inte har "tid" att lattja. Han är ju en tänkande hund, till skillnad från Tino, som kan göra samma sak i evigheter bara han får springa...

Idag söndag lade jag fokus på öppet sök och närsök, samt någon dirigering. Tino fick börja med ett sök i högt fjolårsgräs, två dummies och två tennisbollar. Han tänkte (som vanligt) ta en extra runda i fel läge, men lyssnade direkt på pipan. På sök i öppen mark är det extra svårt för honom att hålla sig till reglerna. Han gjorde dock ingen skillnad på apportföremålen.
Dagens dirigeringar enligt gårdagens klockan-övning klarade han alldeles utmärkt, och det såg nästan ut som att han visste vad närsökssignalen betyder... "Ut" fungerade också.

Messi fick samma sorts sök, han började med att leverera en tennisboll. Sedan kom två dummies in, och sedan sökte han länge och väl. Han ville komma in tom, men jag sade att det finns en kvar. Då sticker han direkt ut och hämtar den sista tennisbollen... Han ville inte riktigt acceptera den som en del av söket ännu! Kul kille. Närsöken gick bara bra, men jag är inte säker på att han lyssnade på signalen. Måste jobba mer med den. Gårdagens tanke om att göra lite svårare övningar gjorde att han fick testa på tre dummies i en klockan-övning. Han löste allt riktigt bra.

Avslutade båda dagarna med en stadgeövning där jag kastar dummies runt omkring dem som de inte får ta. Tino föll för frestelsen idag och plockade en tennisboll, men han kom på sig själv och droppade den direkt.

Båda har dessutom tagit årets första dopp...! Tino ofrivilligt då isen gick sönder i krondiket, och Messi i strandkanten där det äntligen blivit isfritt. Tänk vilken härlig säsong som ligger framför oss!   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar