Summa sidvisningar

torsdag 1 november 2012

Informativ träning

Då är vi inne i värstingmånaden november, bara själva namnet ger mig rysningar. Kan liksom inte hitta något positivt med det tilltagande mörkret, regnet, blåsten, halkan... USCH!!!!

Nu är det så mörkt på eftermiddagen att det är svårt att få till någon träning ute på gräsmarkerna. Men vi skyndar oss dit fort som sjutton, och har hittills lyckats klämma in ett moment innan det blivit kolmörkt. I tisdags jobbade vi med vittringsapporteringen. Tino fick en godis i framkant på pinnarna på första skicket, sedan två skick utan. Han sorterade fint, eventuellt plockade han med en pinne i försök 2, såg inte bra nog för att säkert kunna korrigera. Han lyssnade på mina signaler, och tog rätt pinne alla försöken.
Messi fick samma upplägg. Han frågade en gång på första skicket, men löste det snabbt själv. Mycket bra sorteringar, tog rätt pinne direkt då han hittade den, bra fart och stabilt fasthållande.

Igår hann vi ett pass med metallapporten. Tino jobbade mycket bra, belönade extra för stadiga kvarsitt. Varierade mellan att han fick släppa metallen i farten på klicket, och att han fick göra hela proceduren med insittningar. Messi hade samma långsamma gripanden som tidigare, men utan frågor. Jobbade med farten på invägen, och trixade med avslutningen separat.

Ikväll har vi varit på brukshundklubben, utan regn, faktiskt. Vi var själva där första timmen, det var rätt skönt att ha gott om utrymme. Fokuset låg på fotgående, sättande under gång, inkallningar, rutan och hopp-apporten; precis som förra veckan.
Tino hade en bra kväll! Han var för het i fotgåendet inledningsvis, men med lite positionsarbete blev det allt bättre. Han hade svårt med backastegen ikväll också, måste specialträna dem. Sättandet gjorde han så bra, men på något försök fick vi jobba extra med den hoppande högertassen... Med inkallningarna fortsatte jag med att variera med och utan ställande. Jag kunde lura honom två gånger, men han svarade med två utmärkta försök efter det. För att ytterligare försvåra lät jag honom springa i lätt nerförsbacke, något som gärna triggar hans hastighet; jag försöker ju tvinga honom att lyssna och tänka... Rutan började med att han tänkte gå in fel väg, så jag avbröt. Han fick sedan tre nya tillfällen och gjorde rätt på alla. Hopp-apporten satt som en smäck.
Messi var lite het för aftonen, han bjöd på en del ljudeffekter, så han blev utvisad vid två tillfällen. Fotgåendet var tidvis riktigt bra, tidvis lite luftigt och forcerat. Pysslade speciellt med högersvängarna och testade ett par stegförflyttningar. Han gjorde snabba sättanden, och en gång kom han ihåg att stirra frammåt genom hela momentet. Stoppen i inkallningarna var högklassiga! Rutan fick han göra tre gånger på typ 20 meters håll, alla var korrekta. Jobbade med rutans avslutning separat, men han var inte helt bekväm med läggande på avstånd idag. Hopp-apporten gick jättebra när jag kastade snett åt höger, men med vänsterkasten missade han uthoppet. Det var inte så förvånande egentligen, och gav ett fint tillfälle att träna både svåra ut- och inhopp.

Det känns bra när svårighetena blir uppenbara på träning! Tänk vad skönt att veta att man exempelvis har tränat på riktigt sneda utkast inför hopp-apporten, det ger faktiskt ett litet lugn och säkerhet i provsituationer. Att även träna på det osannorlika ökar definitivt chanserna att lyckas med det som är mer förutsägbart. Lydnadsprov kan verka väldigt likartade, men det kan faktiskt skilja en hel del i provplatsernas upplägg och utseende, så ju mer oförutsägbart man har tränat desto bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar