Summa sidvisningar

torsdag 29 november 2012

Jaha, nu är det vinter igen...

Nu har vi hastigt och (o)lustigt fått vinter! Det började med ihållande regn i två dygn, följt av dagens lika ihållande snöfall. Det jobbigaste är att det blir så infernaliskt halt, men visst var det ljusare i kohagen i eftermiddags.

Kan väl erkänna att vi har tränat ynkligt lite den här veckan, men det är verkligen inte roligt så här i slutet av november. Vi fortsätter dock med små pysselövningar inomhus, fokuset ligger på stegförflyttningar och fjärrdirgering. Övning ger faktiskt färdighet, och Messi börjar få bra kläm på de speciella stegen. Har infört en liten hjälp för att få dem införstådda med starten på backastegen, och det verkar fungera.

Idag skippade vi långprommenaden till brukshundklubben till förmån för en kortare träning på kyrkans parkering. Det var väldigt isigt, men hundarna var uppvärmda innan vi satte igång, och jag körde kortare pass än vanligt för att minska väntetiden för den passiva. Momenten vi gick igenom var fotgående, sättande under gång och rutan. Av utrymmesskäl var rutan på 20-22 meters avstånd.
Tino var lite ljudlig inledningsvis i fotgåendet, men höll skaplig position. Tänkte på att göra lugna stegförflyttningar och vändningar med belöning i en lugn fas, eller efter avslutat delmoment. Sättandet var riktigt stabila, två gånger av tre tittade han rakt frammåt även i avslutningen. Det blir avgjort svårare när belöningen är placerad bakom honom, men det känns som en bra kunskap att ha. Rutan började fint med ett rakt skick, dock med lite för hög fart så att han fick justera in sig i rutan igen. Gjorde momentet i sin helhet på ett bra sätt. Skick två satsade han åt vänster, så den avbröt jag. Reprisen var jättebra med avvägd fart och egenkontroll av positionen. På skick tre började han åter igen med en dragning åt vänster, men reprisen var utmärkt. Idag var han inte så störd av avbrottet, utan kunde lätt ta ut avståndet på skicket efter tillsägelsen. Det sämsta var att han gjorde en del startljud inför skicken, så nästa gång måste jag belöna lugnt kvarsittande; det har jag väl aldrig gjort med den hunden...

Messi var också ljudlig i början i fotgåendet, och han fick ta en tankepaus mitt i då han började skutta jämte mig i något sorts ryck... Annars var det en bra känsla, och han gjorde vändningar och två stegförflyttningar integrerat i fotgåendet. Sättandet var helsnabbt, men han hade inte riktig koll på rätt tittpunkt. Han sitter stilla med tassarna under hela momentet, men jag vill att han även har blicken frammåt, istället för att söka min blick. Han gjorde rutan utmärkt på alla tre skick, med anpassad fart med tanke på underlaget. Den lilla söta nosen smet iväg till rutan en gång extra i en paus, bara för att han ville...

Tror jag skall använda den här parkeringen för lite träning någon gång i veckan under vintern. Det måste ändå bli kortare träningspass i takt med det kallare vädret, och det är ett sådant stort projekt att bege sig till klubben nu att det mest känns jobbigt. Underlaget på klubben är i alla fall inte bra nu med is under snön, så det här får ses som en skaplig kompromiss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar