Summa sidvisningar

lördag 2 mars 2013

Träning för Niina!

Ja, igår var det äntligen dags för vårens träningskurs för Niina Svartberg! Det var premiär för oss i deras nya inomhushall, stor och ljus med ett helskönt underlag, men kylig. Messi var det utvalda träningsobjektet för dagen, Tino var bara med som bisittare. Tycker att Messi skötte sig med den äran, trots den nya miljön och störningarna där.

Vi hann med väldigt mycket som vanligt, och idag har vi mest ägnat oss åt att samla tankarna och analysera. Det är nödvändigt att få en skarpsynt blick på sin träning då och då, så att inriktningen kan justeras och att få nya målbilder. Diskussionerna omkring var lika givande som alltid, och vi fick många nya infallsvinklar till livs.

Nu till det konkreta! Vi började med att kolla av hopp-apporten. Vi har inte tränat det momentet tävlingsmässigt sedan snön kom i slutet av november (!!), och det visade sig att han hade glömt det hela... Med lite hjälp hittade han återhoppet, men den gamla kunskapen kommer säkert snabbt tillbaka när vi har tillgång till hopphindret igen. Börja med att öka ut avståndet i utgångspositionen framför hindret med tanke på elitklassen, och fortsätt med svåra kast med apporten så att han får söka upp hindret. Var noga med korrekta avslutningar.

I metallapporten började han med ett försiktigt upptag, som jag korrigerade- lite för skarpt enligt Niina... Repriserna var mycket bättre med lite mer lekfull ton. Variera med att träna hopp-apport med metallen, vilket också kan bättra på farten tillbaka.

Vi gjorde därefter ett premiärpass av dirigeringsapporteringen, valde metoden med godisskålar. Han förstod principen bra, men hade svårare med skicket till höger. Framtida träningar får utvisa om det berodde på störningarna, eller om han helt enkelt har svårare med den sidan. Jag skall tänka på att stå stilla med kroppen och bara visa med armarna för att skilja det från jakten, samt att välja kommandon som också skiljer ut sig. 

Messis skick till rutan har fungerat bra länge, svårigheten har legat i att komma in i rätt position i inkallningsmomentet. När de två delarna görs separat fungerar det bra, så även här. Nästa steg är att fortsätta träna inkallningen separat; parallellt med att göra rutskicket, belöna snabbt, och direkt göra en rutinkallning. Dessutom får det inte bli för mycket förväntan på inkallningen så att kvarligget blir lidande, träna varierat!

Inkallningen med ställande var lite överraskande, för han tjuvstartade, minsann... Nu gjorde han sitt ställande när han tyckte det var dags, alltså innan kommando. Vi utmanade honom ett par gånger innan han lyssnade ordentligt, men tekniskt sett har han ett väldigt fint ställande och fin fart rakt igenom. Jag skall jobba mer med släta inkallningar emellanåt, samt svåra belöningsplaceringar som han skall springa ifrån utan att han får ställandekommando.

Fotgåendet gjorde vi ingen djupdykning i, men vi pratade belöningsförväntan och frammåtdriv, något jag ju observerat då och då. Han kan sina steg, men har för mycket förväntningar på dem. Nu skall jag sluta att träna dem inomhus (blir för enkelt) och bara göra något enstaka steg på ett mer slumpmässigt sätt inbakat i fotgåendet, utan belöning.

Sättandet under gång var också fint tekniskt, här får jag träna mer på framförandet där han har lite för stor förväntan nu.

Vi avslutade med att gå igenom fjärrdirigeringen. Messi har 4 jättebra skiften, men har liten rörelse frammåt på stå-ligg och stå-sitt. Han gör rörelsen för snabbt (när sjutton får man annars avdrag för alltför snabbt sättande...!?), så nu skall vi specialträna långsamma rörelser bakåt. Vi skall ta hjälp av en tejpbit eller dito för att få en tydlig referenspunkt, och se över kommandoorden/ handtecken. Han kan backa, så det kan jag ta hjälp av. Vi fortsätter med att träna "sitta vackert" på avstånd, vilket ger riktig tanke bakåt.
 
Vi fick ett skönt kvitto på att vi i huvudsak har tränat rätt under vintern, och att han har utvecklats fint sedan senaste träningskursen i september. Vi pratade också om hur vi kan utveckla belöningarna, och att jag framöver kan jobba ännu mer med social belöning. Jag har alltid en extern belöning som verkligen fungerar, men i och med att vi börjat träna kedjor blir den sociala belöningen mer användbar mellan momenten. Messi belönar ju sig själv då genom sina luftskutt, och det får han fortsätta med, i rimlig omfattning.
Nu ser vi  frammåt med tillförsikt, och tackar storslaget till alla inblandade på kursdagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar